flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ: Відбулася зустріч голови ВС і голів касаційних судів із журналістами

28 грудня 2017, 09:46

Видання:«Юридична газета»
Номер видання: 27 грудня 2017 року
Автор:Павло Чернишук 

Сьогодні, 27 грудня 2017 року, відбулася зустріч голови Верховного Суду і голів касаційних судів із представниками ЗМІ.

26194109_1642973785765536_929700095_o

За словами голови ВС Валентини Данішевської, більшість справ отримав Касаційний адміністративний суд - 3188. При цьому Касаційний цивільний суд отримав 1259 справ, Касаційний господарський – 300, Касаційний кримінальний – 465, а Велика Палата ВС – всього 1 справу. «Розглянутих справ ще немає і важливим є момент єдиного формату процесуальних рішень. Слід зосередитися на вирішенні труднощів, які постають перед ВС, у т.ч. технічних. Питання виникають щодо процесуальних новел і в судах першої інстанції, і у нас також є своє бачення з цього приводу», - зазначила пані Данішевська, вказавши, що будуть створені спеціальні заходи та проекти щодо підготовки суддів першої та другої інстанцій до роботи, щоб допомогти їм краще усвідомити та зрозуміти їх положення, розширити бачення процесуальних норм тощо.

У свою чергу голова Касаційного господарського суду Богдан Львов також зупинився на проблемах, які виникли на початку роботи нового ВС. «Відбувалося певне обмеження роботи, зокрема, були деякі технічні питання, а однією із проблем стала неможливість розміщення зі всіма зручностями Апарату Верховного Суду. Також важливим моментом був порядок подачі скарг через суд першої інстанції, який залишився таким самим, як і раніше. Якщо взяти, наприклад,  той самий ВАСУ, який було ліквідовано та який виконував роль суду першої інстанції у деяких справах, то виникають різні процедури та запитання. Проте це все було вирішено», - розповів він.

Актуальною проблемою, на думку голови Касаційного кримінального суду Станіслава Кравченка, є питання передачі справ із одного суду в інший, а також виконання функцій касаційної інстанції, яке відбувається не так швидко. При цьому він зазначив, що вже сформовано апарат суду, загалом створені всі умови для нормальної роботи суддів. «Вже є 14 подань та 8 нових касаційних скарг. Приблизно у середині січня вже можемо розпочати роботу», - наголосив пан Кравченко.

Про розподіл справ розповів і голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович, зазначивши, що всього їх залишилося 38 350, 390 з яких – це позовні заяви, 29 з яких, в свою чергу, направлені до Великої Палати ВС. «Жодної справи поки не розглянуто, проте їх було поділено на категорії та винесено багато ухвал. Перша справа призначена на 18 січня 2018 року», - вказав пан Смокович.

26194109_1642973785765536_929700095_o

На думку Всеволода Князєва, секретаря Великої Палати ВС, проблеми є у тлумаченні процесуального законодавства, оскарженні рішень, а також у фаховому напрямку. Проте, за його словами, допомогти зможуть, зокрема, норми Конституції України. При цьому голова Касаційного цивільного суду Борис Гулько виокремив проблему нової автоматичної системи розподілу справ, яка не спрацювала: «Було прийнято рішення про повернення до старої системи. Також відбувається набір на посади різноманітних відділів (наприклад, до відділу контролю) апарату, проте мало хто хоче йти на ці посади, називаючи, серед іншого, й малу зарплатню. Наразі таких вакантних посад нараховується 25 і ми сподіваємося, що це питання також буде вирішене. Перше засідання колегії призначено на 16 січня 2018 року».

Окремо пан Гулько зазначив, що загалом у суді залишилися нерозглянутими 28 тис. справ, а в день розглядаються близько 200-250 скарг. «Багатьом не сподобаються наші перші рішення, проте ми повинні забезпечити сталість та єдність судової практики», - зазначив він.