flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом позбавлено батьківських прав жінку, яка свідомо ухилявлая від виконання обов’язків стосовно власних дітей

22 червня 2020, 08:38

Рішенням судді Ленінського районного суду м. Миколаєва задоволено позовні вимоги Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, як органу опіки та піклування про позбавлення жінки батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей.

 

Позов аргументовано тим, що відповідач постійно ігнорує рекомендації спеціалістів служби у справах дітей щодо створення належних умов для проживання та виховання дітей, та веде антигромадський спосіб життя, схильна до вживання алкогольних напоїв.

Відповідачка зазначала, що діти забезпечені необхідними речами та продуктами харчування. Вказувала, що стосунки між мамою та дітьми дружні та доброзичливі. В період перебування дітей у КЗ "Миколаївський центр соціально - психологічної реабілітації дітей" вона відвідувала своїх дітей, цікавилась їхнім життям у закладі та станом здоров'я. Розуміючи можливі наслідки своєї поведінки для подальшої долі дітей, вона проходила лікування від алкогольної залежності. Пояснювала, що відсутність її вдома зумовлена перебуванням на роботі для забезпечення належного рівня життя.

Суд вважав, що підготовка дітей до дорослого життя може полягати у залученні дітей для допомоги батькам, однак тільки у допомозі разом з батьками, а не перекладання на них обов'язків, які вони мають виконувати самостійно.

Суд враховав те, що відповідач остаточно не вирішила власну проблему зі вживанням спиртних напоїв, не змінила свого ставлення до необхідності постійного піклування за малолітніми дітьми, їх виховання, навчання та зайняття з ними.

Суд вважав негативними обставини ухилення відповідача від співпраці зі службою у справах дітей, відмови від допомоги психолога, пропуск батьківських зборів і неналежне реагування на зауваження вчителів.

Враховуючи те, що у відповідача нещодавно уже відбирали дітей суд прийшов до висновку, що відповідач належним чином не відреагувала на зауваження органу опіки та піклування, не змінила свого ставлення до виконання батьківських обов'язків.

Дослідивши докази, долучені до матеріалів справи щодо їх належності і допустимості, оцінивши їх в сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог про позбавлення батьківських прав. Щодо стягнення аліментів, суд вважає, за необхідне стягнути їх в максимальному розмірі - 1/2 з усіх видів заробітку (доходів), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З інформацією щодо повного тексту судового рішення можно ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 490/8286/19).

 

Зазначимо, що заочне рішення суду ще не набрало законної сили.