flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злочинці, серед яких дружина потерпілого, мали намір отримати половину коштів від продажу його квартири, - до суду надійшов обвинувальний акт

26 вересня 2019, 08:39

25 вересня 2019 року до Ленінського районного суду м. Миколаєва надійшов обвинувальний акт відносно групи осіб: трьох чоловіків та жінки, яких обвинувачують у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 189 ч. 3 КК України (тобто, вимаганні передачі чужого права на майно в великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб з загрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень) та ст. 146 ч. 2 КК України (тобто, незаконне позбавлення волі людини з корисливих мотивів та за попередньою змовою групою осіб).

За версією слідства, злочинці, серед яких дружина потерпілого, відповідно до спільно розробленого плану, достовірно знаючи, що одна з квартир в будинку по вул. Південній в м. Миколаєві належить на праві спільної часткової власності потерпілому та його покійним батькам у рівних долях, і потерпілий є єдиним спадкоємцем, мали намір примусити потерпілого, після оформлення відповідних документів для отримання спадщини, укласти договір купівлі-продажу зазначеної квартири та при цьому отримати грошові кошти, що становили б ½ частки від її вартості (281 678,50 грн.).

Для цього, вони підшукали для дружини потерпілого адвоката, з яким було укладено договір про надання правої допомоги з приводу припинення права на аліменти в рахунок передачі їй прав власності на ½ частку квартири потерпілого.

Злочинці повідомили потерпілого про те, що ними вжито заходів для накладення судового арешту на його квартиру в рахунок неіснуючого боргу потерпілого перед його дружиною.

Призначивши зустріч потерпілому в одному з кафе м. Миколаєва, злочинці демонструючи потерпілому предмет зовні схожий на пістолет, погрожуючи йому насильством, стали вимагали у нього 10 000 дол. США та змусили його написати розписку про повернення дружині цієї суми після продажу належної йому квартири.

У день, коли у суді мало відбутися засідання про розірвання шлюбу між потерпілим та його дружиною, остання, продовжуючи свої злочинні дії, маючи умисел на незаконне заволодіння правом на майно чоловіка, діючи за розробленим планом, за допомогою мобільного зв’язку скоординувала злочинців про напрямок руху потерпілого, який вийшов з приміщення суду.

Злочинці прослідували на автомобілі за потерпілим, та маючи на меті залякати потерпілого та спонукати його до сплати неіснуючого боргу, шляхом психологічного впливу, а також погрожуючи потерпілому насильством, примусили його сісти в автомобіль, позбавивши його тим самим свободи. Під час руху, один з зловмисників наніс потерпілому удар в обличчя, відібрав у нього закордонний паспорт, а також ключі від квартири.

Далі потерпілого привезли до офісу адвоката, з метою врегулювання юридичних питань переоформлення прав власності часток квартири, що належали батькам потерпілого. Під час розмови між злочинцями, потерпілим та адвокатом, потерпілий повідомив, що надав довіреність своїй родичці на оформлення спадщини та передав їй документи на квартиру, а також те, що в нього відсутній паспорт громадянина України.

Коли злочинці привезли потерпілого за паспортом, він скориставшись нагодою, втік від них.

Автоматизованою системою документообігу суду визначено головуючого суддю – Губницького Дмитра Григоровича.