flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт примусового вивезення заявника разом із сім’єю німецькою владою з України до Німеччини у 1944 році

04 липня 2019, 08:45

Ленінським районним судом м. Миколаєва ухвалено рішення та задоволено заяву громадянина Б.

Зазначений громадянин звернувся до суду із заявою в які просив встановити факт примусового вивезення його разом із сім’єю німецькою владою з України до Німеччини в 1944 році.

В обґрунтування вимог вказав, що його батько працював конюхом у колгоспі в с. Варварівка Варварівського району Миколаївської області. У березні 1944 року під час відступу німців він разом зі своєю сім’єю були вивезені у Німеччину, оскільки перебували у трудовому таборі, а батько працював візником на розбірках руйнувань. У 1945 році вони репатрійовані у СРСР, де репресовані і відправлені на спецпоселення. У зв’язку із чим має статус реабілітованої особи. Зазначає, що у його фільтраційній справі записано «був вивезений окупаційною німецькою владою до Німеччини» без вказівки добровільно чи примусово, що не дає можливості органам соціального захисту надати йому статус жертви нацистських переслідувань, що стало причиною звернення до суду.

Суд проаналізувавши зібрані у справі докази в їх сукупності, вважає встановленим факт примусового вивезення заявника разом із сім’єю німецькою владою з України до Німеччини в 1944 році, а відтак - заяву обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

З інформацією щодо повного тексту рішення можно ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 489/849/19). 

Зазначимо, що рішення суду ще на набрало законної сили.