flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом позбавлено батьківських прав чоловіка, який свідомо ухилявся від виконання обов’язків стосовно власної дитини

22 травня 2018, 15:24

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Тихоновою Наталею Станіславівною закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про позбавлення батьківських прав громадянина Н., відносно його неповнолітньої дитини.

Так, в січні 2018 року позивачка Н. звернулась із позовом до відповідача Н., яким просила позбавити відповідача батьківських прав відносно сина Андрія.

Свої вимоги мотивувала тим, що вона та відповідач є батьками малолітньої дитини Андрія, 2013 року народження. В 2014 році шлюб між сторонами було розірвано. З моменту розірвання шлюбу між сторонами відповідач практично не цікавився життям дитини. На теперішній час відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків, здоров’ям дитини не цікавиться, не відвідує, вихованням не займається, жодної матеріальної допомоги на його утримання не надає, від сплати аліментів ухиляється.

Відповідно до заяви, позивачка просила про розгляд справи без її участі, вимоги підтримала.

Відповідач в судове засідання не з’явився, про розгляд справи повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив. Своїм правом на подання відзиву не скористався.

Представник Служби у справах дітей Адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради проти позовних вимог не заперечувала, надала висновок.

 

Сторони перебували в зареєстрованому шлюбі з 29 вересня 2012 року по жовтень 2014 року. Подружжя має малолітнього сина –Андрія, 2013 року народження.

Рішенням Ленінського районного суду м. Миколаєва від 18 серпня 2014 року з відповідача на користь позивачки стягнуто аліменти на утримання малолітнього сина – Андрія, 2013 року народження у твердій грошовій сумі у розмірі 800 грн. 00 коп. , з подальшою індексацією щомісячно, починаючи з 16 червня 2014 року до досягнення дитиною повноліття.

Всупереч вищезазначених вимог закону відповідач вихованням та утриманням сина Андрія не займається. Він не цікавиться місцем його перебування, станом здоров’я, духовним та фізичним розвитком, не надає кошти на його утримання.  

Згідно Довідки виданої ДНЗ ВК ММР - Андрій навчається в дошкільному навчальному закладі в м. Миколаєві з 2016 року, всі витрати на утримання і виховання дитини несе мати дитини. Батько дитини ні разу у дошкільний заклад не приходив.

Згідно Розрахунку заборгованості по аліментам складеного Ренійським районним ВДВС ГТУЮ в Одеській області станом на 01.01.2018 року заборгованість відповідача по сплаті аліментів на користь позивача на утримання сина Андрія становить 33 973 грн. 38 коп.

З матеріалів справи вбачається, що позивач зверталась до правоохоронних органів із заявою про притягнення відповідача до кримінальної відповідальності внаслідок злісного ухилення від сплати аліментів, оскільки останній взагалі не сплачує аліменти на утримання сина.

Таким чином, суд дійшов висновку, що відповідач ухиляється від участі у вихованні та утриманні сина Андрія.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України  мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню дитини.

Відповідно до Висновку про позбавлення громадянина  батьківських прав від 06.03.2018 року, Орган опіки і піклування виконкому Миколаївської міської ради вважає  за доцільне позбавити батьківських прав відповідача відносно сина Андрія.

Врахувавши та дослідивши надані докази в сукупності,  суд прийшов до висновку, що відповідач свідомо ухилявся від виховання, спілкування та надання матеріальної допомоги доньці, отже позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

 

Заочне рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень ( справа № 489/224/18).

 

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

прес-секретар суду