flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт смерті чоловіка на тимчасово окупованій території України

18 травня 2018, 10:57

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Тихоновою Наталею Станіславівною закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території.

Так, відповідно до рішення суду, заявниця Т. звернулась  із  заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території. В обґрунтування своїх вимог посилалась на те, що  26.02.2018 помер її брат – О. На час смерті  брат заявниці перебував  в м. Севастополі АР Крим, яке на теперішній час є тимчасово окупованою територією.  Заявниця отримала свідоцтво про смерть  на тимчасово окупованої території, проте  видані  неповноважними органами документи  не дають їй можливості   реалізувати свої права, а саме зняти його з місце реєстрації.

У зв'язку із тим, що тільки на підставі рішення суду може відбутися державна реєстрація смерті її брата, заявниця  змушена звернутись до суду із даною заявою.

 

Заявниця в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала.

Представник заінтересованої особи – Інгульського районного у м. Миколаєві ВДРАЦС ГТУЮ у Миколаївській області – в судове засідання не з’явився. Про розгляд справи повідомлений належним чином. Від нього до суду надійшла заява про розгляд справи без його участі. Заперечень по даній справі не має.

 

Відповідно до Свідоцтва про народження Л. М. та К. Я. є батьками заявниці.

26 лютого 2018 року помер рідний брат заявниці – О.

Брат  заявниці останнім часом  постійно проживав в м. Севастополь АР Крим, зареєстрований був в м. Миколаєві.

Будинок в м. Миколаєві належить заявниці Т. на підставі договору купівлі-продажу від 17.09.2001 року.

 Державною установою «Отделом записи актов гражданского состояния Нахимовского района города Севастополя Управления ЗАГС города Севастополя» було видано свідоцтво про смерть О., від 27 лютого 2018 року.

Відповідно до Довідки  про смерть, виданої Державною установою «Отдел записи актов гражданського состояния Нахимовского района города Севастополя Управления ЗАГС города Севастополя» від 27.02.2018 року, О. помер у зв’язку з злоякісним новоутворенням у шлунку.

На теперішній час заявниця має намір реалізувати свої права, а саме зняти з місця реєстрації О., який був прописаний у її будинку в м. Миколаєві, у зв’язку з смертю. Оскільки свідоцтво про смерть О., було видано неповноважним органом на тимчасово окупованій території АР Крим,  заявниці було відмовлено у знятті з реєстрації її брата.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України  окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 8 ч. 1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно зі  ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованої території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до ст. 111 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця  є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Як вбачається з матеріалів справи,  брат заявниці  О., був зареєстрований в м. Миколаєві, однак, помер  26 лютого 2018 року у м. Севастополь  Автономної Республіки Крим, де постійно проживав.

Відповідно до п. 1 Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Досліджені  в судовому засіданні  докази  підтверджують факт смерті зазначеної особи в певний час на певній території.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що заявниця не має можливості надати для реєстрації смерті брата документи встановленого законодавством України зразка, з метою захисту прав та законних інтересів заявниці,  суд вважає, що вимоги   обґрунтовані та  підлягають задоволенню. 

 

Рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень (справа № 489/2986/18).

 

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

прес-секретар суду