flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом позбавлено батьківських прав чоловіка, який свідомо ухилявся від виконання обов’язків стосовно власної дитини

15 травня 2018, 10:51

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Рум'янцевою Надією Олексіївною ухвалено рішення у цивільній справі за позовом громадянки Ш. до громадянина М., третя особа – Служба у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради, про позбавлення батьківських прав та виключення з актового запису про народження даних про батька.

 

Так, з рішення вбачається, що позивач звернулася до суду з позовом про позбавлення відповідача батьківських прав відносно її доньки Ельвіри, 2012 року народження, та виключити актовий запис про народження дитини, вчинений міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Миколаївського міського нотаріального округу, оскільки відповідач покинув свою дитину, чим самоусунувся від виконання своїх батьківських обов’язків, ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню та утриманню дитини.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позов в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про причини неявки суду не повідомив, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Представник Служби у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради у судове засідання не з’явився, надав суду Висновок органу опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

 

З’ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд прийшов до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

29 березня 2012 року народилася Ельвіра, батьками якого є позивач та відповідач, що підтверджується свідоцтвом про народження.

Характеристикою на Ельміру від дошкільного навчального закладу Управління освіти Миколаївської області, повідомлено про те, що за період навчання її батько не цікавився успіхами доньки, у її житті участі не приймав, за харчування дівчинки сплачує мати.

Відповідно до заяви, посвідченої приватним нотаріусом Броварського міського нотаріального округу відповідач не заперечує проти позбавлення його батьківських прав щодо його малолітньої дитини Ельвіри, 2012 року народження.

Висновком орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради вважає доцільним позбавити батьківських прав відповідача відносно доньки: Ельвіри 2012 року народження.

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

За змістом ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із ч. 1 ст. 155 та п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, а ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для позбавлення їх судом батьківських прав.

Таким чином, винна поведінка відповідача та його свідоме нехтування своїми батьківськими обов’язками, свідчить про ухилення останнього від виконання своїх батьківських обов’язків та є підставою для позбавлення його батьківських прав відносно малолітньої доньки.

 

Оцінюючи всі зібрані по справі докази, враховуючи інтереси дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, повного та всебічного розвитку, та зважаючи на те, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню та утриманню дитини, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

 

Заочне рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень (справа № 489/93/18).

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності.

 

прес-секретар суду