flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок начальнику управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської облдержадміністрації, якого обвинувачували в одержанні неправомірної вигоди

08 травня 2018, 10:02

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Коваленком Ігорем Володимировичем закінчено розгляд кримінального провадження на підставі обвинувального акта з угодою про визнання винуватості, відносно громадянина К. який є начальником управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської облдержадміністрації, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, а саме надання пропозиції здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за надання неправомірної вигоди для себе та в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

 

Так, відповідно до вироку суду, К., будучи начальником Управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів,  підтримуючи з посадовими особами військових комісаріатів Миколаївської області дружні відносини, з метою особистого незаконного збагачення, вирішив стати на злочинний шлях, вчинивши корупційний злочин за наступних обставин.

У березні 2018 року, більш точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, Ф. зустрівся з обвинуваченим К. в Управлінні з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації, розташованому за адресою: м. Миколаїв, вул. 10 Слобідська, 2, та повідомив останнього, що Ф. та його товариша Б. викликають до військових комісаріатів з приводу призову на строкову військову службу.

В ході вказаної зустрічі у К. виник умисел на оголошення пропозиції та одержання неправомірної вигоди від Ф. за здійснення впливу на прийняття рішення особою уповноваженою на виконання функцій держави - посадових осіб військових комісаріатів Миколаївської області щодо не призову для проходження військової строкової служби останнього та Б.

З метою реалізації свого злочинного умислу, К. з’ясував у Ф., що останній перебуває на обліку у Миколаївському районному військовому комісаріаті, а Б. - в Центральному районному військовому комісаріаті.

22.03.2018 близько 16 год. 00 хв., К., перебуваючи біля магазину «Вина Мира» по проспекту Центральному в м. Миколаєві, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на оголошення пропозиції та одержання неправомірної вигоди, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, оголосив Ф. незаконну пропозицію надати йому, К., неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 2000 доларів США, за здійснення впливу на прийняття рішення особою уповноваженою на виконання функцій держави - посадових осіб військових комісаріатів Миколаївської області, за не призов для проходження військової строкової служби Ф. та Б.

Ф., розуміючи протиправний характер дій К. звернувся до правоохоронних органів із відповідною заявою про вчинення злочину.

Так, 06.04.2018, близько 14 год. 00 хв., К., перебуваючи у приміщенні службового кабінету Управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації, розташованого за адресою: м. Миколаїв, вул. 10 Слобідська, 2, діючи умисно, переслідуючи ту ж мету, оголосив Ф. незаконну пропозицію надати йому, К., неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 2000 доларів США, за здійснення впливу на прийняття рішення особою уповноваженою на виконання функцій держави — посадових осіб військових комісаріатів Миколаївської області, за не призов для проходження військової строкової служби Ф. та Б.

У подальшому, 19.04.2018 близько 12 год. 30 хв., К., перебуваючи у адміністративній будівлі Управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обласної державної адміністрації, за адресою: м. Миколаїв, вул. 10 Слобідська, 2, продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, одержав від Ф. неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 2000 доларів США, що станом на 19.04.2018 відповідно до офіційного курсу Національного банку України становило 52 000 гривень, за здійснення впливу на осіб, уповноважених на виконання функцій держави - службових осіб військових комісаріатів Миколаївської області, за не призов для проходження військової строкової служби Ф. та Б.

Безпосередньо після одержання неправомірної вигоди К. був затриманий правоохоронними органами в порядку ст. 208 КПК України, у зв’язку із чим, його злочинна діяльність припинена та в ході особистого обшуку Камінського П.В. виявлено та вилучено неправомірну вигоду в сумі 2000 доларів США.

Своїми діями К. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 369-2 КК України, а саме наданні пропозиції здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за надання неправомірної вигоди для себе та в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави. 

 

Обвинувачений К. вину у скоєному кримінальному правопорушенні визнав повністю та  щиро розкаявся у скоєному.

Між обвинуваченим К., за участю захисників та прокурором 24.04.2018 у кримінальному провадженні укладено угоду про визнання винуватості.

Відповідно до умов угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 2 ст. 369-2 КК України.

К. беззастережно визнав свою вину в обсязі пред'явленого обвинувачення. При цьому, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання  за ч. 2 ст. 369-2 КК України у вигляді штрафу у розмірі 1500  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25500 гривень.

 

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену 24 квітня 2018 року між прокурором Військової прокуратури Миколаївського гарнізону та К.

К. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України і призначено йому, узгоджене сторонами угоди покарання у вигляді штрафу в розмірі 1500 (одна тисяча п’ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 25500 гривень (двадцять п’ять тисяч п’ятсот гривень), який стягнуто на користь держави.

Вирок суду направлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень  (справа № 489/2352/18).

 

Зазначимо, що вирок суду не набрав чинності.

 

 

прес-секретар суду