flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок шахраю - "ведучому" неіснуючої лотореї

29 березня 2018, 09:34

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Крутієм Юрієм Петровичем, закінчено розгляд кримінального провадження та ухвалено вирок громадянину К., 1989 року народження, уродженцю м. Луганська, якого обвинувачували у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 190, ч.3 ст. 15 ч.2 ст. 190 КК України.

 

Так, згідно з вироком суду, 24.10.2015 о 10:00 год. К., діючи за попередньою змовою з особою 1 та особою 2, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження знаходячись у парку "Комсомольському", розташованому по вул. Самойловича в Корабельному районі м. Миколаєва, попередньо створивши вигадану лотерею  без назви, з метою незаконного збагачення шляхом обману перехожих, почали розігрувати не існуючі товари, при цьому попередньо розподіливши ролі учасників, а саме: К. - ведучий  лотереї, особа 1 - помічник ведучого лотереї, особа 2 - псевдо учасник розіграшу лотереї.

Відповідно до вказаної домовленості, реалізуючи свій злочинний намір, К., особа 1 та особа 2 за попередньою змовою заманили потерпілу П. до участі у розіграші  неіснуючих призів у вищезазначеній лотереї та переконали її у тому, що вона є переможцем лотереї. З метою виконання умов лотереї, згідно з якими переможець лотереї має довести свою платоспроможність, поклавши у конверт більшу суму, ніж псевдо учасник лотереї, К., особа 1 та потерпіла П. направилися за місцем проживання останньої - до квартири, розташованої у будинку № 307 по пр. Богоявленському в м. Миколаєві.

В подальшому, знаходячись на першому поверсі у п'ятому під'їзді будинку № 307 по пр. Богоявленському в м. Миколаєві, потерпіла П. поклала у  конверт, який їй надали К. та особа 1 грошові кошти у розмірі 2 000 дол. США, еквіваленті згідно довідки ПАТ "Державний ощадний банк України" від 05.11.2015 – 45 200 грн.

Після цього, К. та особа 1, продовжуючи свій злочинний намір, підмінили вказаний конверт та передали П. конверт з нарізаним газетним папером та залишили місце вчинення злочину.

Таким чином, К., особа 1 та особа 2 завдяки спільним діям за попередньою змовою шляхом обману заволоділи грошовими коштами потерпілої П. на загальну суму 45 200 грн., розпорядившись ними подальшому на власний розсуд.

Крім того, 21.12.2015 приблизно о 10:30 год. К., діючи повторно, за попередньою змовою з особою 1 та особою 2, знаходячись біля будинку №57 по вул. Космонавтів у м. Миколаєві, попередньо створивши вигадану лотерею без назви, з метою незаконного збагачення шляхом обману перехожих, почали розігрувати не існуючі товари, при цьому попередньо розподіливши ролі учасників, а саме К. - ведучий лотереї, особа 1 - помічник ведучого лотереї, особа 2 - псевдо учасник розіграшу лотереї.

Відповідно до вказаної домовленості, реалізуючи свій злочинний намір К., особа 1 та особа 2 за попередньою змовою, заманили потерпілу К. до участі у розіграші неіснуючої акції та переконали її у тому, що вона є переможцем цієї акції. З метою виконання умов акції, згідно з якими переможець лотереї має довести свою платоспроможність, поклавши у конверт гроші, які їй повернуть, потерпіла К., К., особа 1 та особа 2 направилися за місцем проживання останньої - до квартири, розташованої у будинку № 59 по вул. Космонавтів в м. Миколаєві.

В подальшому, знаходячись у приміщенні зазначеної вище квартири, потерпіла К. поклала у конверт який їй надали К., особа 1 та особа 2 грошові кошти у розмірі 23 000 грн.

Після цього, К. та особа 1, продовжуючи свій злочинний намір, підмінили вказаний конверт та передали потерпілій К. конверт з нарізаним газетним папером та залишили місце вчинення злочину.

Таким чином, К., особа 1 та особа 2 завдяки спільним діям за попередньою змовою шляхом обману заволоділи грошовими коштами потерпілої К. на загальну суму 23 000 грн., розпорядившись ними в подальшому на власний розсуд.

Крім того, 23.12.2015, приблизно о 15:00 год., біля будинків №№ 56-58 по пр. Миру в м. Миколаєві, К., діючи повторно, з метою заволодіння чужим майном, за попередньою змовою в групі із особою 1, особою 2 та особою 3, попередньо створивши вигадану лотерею без назви, з метою незаконного збагачення шляхом обману перехожих, почали розігрувати не існуючі товари, при цьому попередньо розподіливши ролі учасників, а саме К. - ведучий лотереї, особа 1 - помічник ведучого лотереї, особо 2 - псевдо учасник розіграшу лотереї, особа 3 - водій, який чекав неподалік у автомобілі марки Шевроле Авео.

Відповідно до вказаної домовленості, реалізовуючи свій злочинний намір, К., особа 1 та особа 2 за попередньою змовою, заманили потерпілу М. до участі у розіграші неіснуючих призів у вищезазначеній лотереї та переконали її у тому, що вона є переможцем лотереї. З метою виконання умов лотереї, згідно з якими переможець лотереї має довести свою платоспроможність, поклавши у конверт більшу суму, ніж псевдо учасник лотереї, К., особа 1, особа 2 та потерпіла М. вирішили направитись за місцем проживання останньої, але свій злочинний намір до кінця не довели, оскільки були затримані на місці події працівниками поліції.

 

Обвинувачений К. свою вину у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 190, ч.3 ст. 15 ч.2 ст. 190 КК України визнав повністю та пояснив, що за обставин, викладених в обвинувальному акті, за попередньою змовою з Ж. та двома іншими особами, вчинив шахрайські дії відносно потерпілих. Збитки потерпілим відшкодовані повністю. У вчиненому кається, просить застосувати до нього закон про амністію у 2016 році.

 

Оцінюючи докази в їх сукупності, суд вважає, що дії обвинуваченого К. необхідно кваліфікувати за ч. 2 ст. 190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб; ч.3 ст. 15 ч.2 ст. 190 КК України, тобто незакінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб, не доведене до кінця з причин, що не залежали від його волі.

Суд визнав винним К. у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 190 КК України та призначив йому покарання:

- за ч.2 ст. 190 КК України - у вигляді 2 років позбавлення  волі;

- за ч.3 ст. 15 ч.2 ст. 190 КК України - у вигляді 1 року 6 місяців позбавлення волі.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначив покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України звільнив К. від відбування покарання з випробуванням строком на 2 роки.

 

Вирок суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень ( справа № 480/7/18).

 

Зазначимо, що вирок суду не набрав чинності.

 

 

прес-секретар суду