flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок шахраю, що дзвонив до потерпілих та представляючись їх родичем заволодівав їх грошовими коштами

27 березня 2018, 11:37

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Коваленком Ігорем Володимировичем закінчено розгляд кримінального провадження і ухвалено вирок відносно громадянина Г., 1987 року народження, уродженця м. Миколаєва, не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України (а саме: у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайстві), вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб).

 

Так, відповідно до вироку суду, 12.04.2017 близько 22:30 години, невстановлена в ході судового розгляду особа, здійснила дзвінок на стаціонарний номер телефону та почала розмову з потерпілою Т. від імені її онука Сергія. В ході розмови невстановлена особа, представляючись онуком,  повідомила потерпілій про те, що він наніс тілесні ушкодження іншій особі, яка на теперішній момент знаходиться у лікарні. Також повідомила, що їй необхідні кошти на лікування вказаної іншої особи, домовившись з потерпілою Т., що до місця її проживання під’їде нібито знайомий її онука. Після цього, невстановлена особа, діючи за попередньою змовою з Г., повідомила останньому номер телефону потерпілої та вказала, що йому необхідно під’їхати до потерпілої і забрати кошти в сумі 1000 доларів США.

12.04.2017 близько 22:40 години, Г., знаходячись в під’їзді будинку за адресою: м. Миколаїв, вул. Будівельників, 14-А, діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, маючи намір на заволодіння чужим майном шляхом обману, заволоділи грошовими коштами Т. в сумі 1000 доларів США, що станом на 12.04.2017 еквівалентно 26 893,78 грн. Після чого Г. з місця скоєння злочину зник, розпорядившись грошовими коштами на власний розсуд.

Окрім того, 19.10.2017 близько 00:10 години, невстановлена в ході судового розгляду особа, здійснила дзвінок на стаціонарний номер  та почала розмову з потерпілою П. від імені її сина Івана. В ході розмови невстановлена особа, представившись сином П., повідомила потерпілій про те, що він наніс тілесні ушкодження іншій особі, яка на теперішній момент знаходиться в лікарні. Також невстановлена особа повідомила, що їй необхідні кошти на лікування побитої особи і  домовилась з потерпілою про те, що до її місця проживання під’їде нібито знайомий її сина, якому вона повинна передати 20 000,00 грн. Після цього, невстановлена особа, діючи за попередньою змовою з Г., повідомила останньому номер телефону потерпілої та вказала на те, що йому необхідно під’їхати до потерпілої П.  і забрати кошти в сумі 20 000,00 грн.

19.10.2017 близько 00:40 години, Г., знаходячись біля будинку за адресою: м. Миколаїв, вул. 12 Поздовжня, 44-А, діючи повторно, за попередньою змовою з невстановленою особою, маючи намір на заволодіння чужим майном шляхом обману, заволоділи грошовими коштами П. в сумі 20 000,00 грн. Після того Г. з місця скоєння злочину зник, розпорядившись грошовими коштами на власний розсуд. 

 

Обвинувачений свою вину в скоєних злочинах визнав повністю. Обставини, викладені в обвинувальному акті  не оспорював та пояснив, що йому подзвонив його знайомий на ім’я Євген, який на той час знаходився в місцях позбавлення волі та якому він заборгував грошові кошти. Євген запропонував йому відпрацювати борг. За вказівкою Євгена необхідно було забирати грошові кошти в місці, спосіб та у осіб на яких він йому вкаже.

Так, в квітні 2017 року, йому подзвонив Євген та сказав, що необхідно представитись онуком потерпілої Т. та забрати грошові кошти. Він підійшов до будинку № 14 по вул. Будівельників в м. Миколаєві, де потерпіла передала йому грошові кошти в сумі 1 000 доларів США, які він обміняв на гривні та переказав на вказану раніше його знайомим Євгеном банківську платіжну картку.

В жовтні 2017 року йому знову подзвонив Євген, та попросив підійти до будинку 44-А по вул.12-а Повздовжня в м.Миколаєві, де йому повинні були передати грошові кошти. Близько опівночі  він підійшов до вказаного Євгеном будинку де біля одного з під’їздів цього будинку потерпіла  П. передала йому грошові кошти в сумі 20 000,00 грн. Після чого, повернувся на орендовану квартиру та вранці за домовленістю повинен був переказати отримані від потерпілої грошові кошти на банківську платіжну картку, але був затриманий працівниками поліції з грошовими коштами.

У вчиненому щиро кається.

 

Суд визнав Г. винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України та призначив йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнив засудженого від відбування покарання з випробуванням на строк 2 (два) роки.

Цивільний позов задовольнив.

 

Вирок суду направлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень ( справа № 489/5791/17).

Зазначимо, що вирок суду не набрав чинності.

 

 

прес-секретар суду