flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Основні цінності ВС – людина, верховенство права і гідність», – Голова ВС Валентина Данішевська

06 червня 2018, 10:01

1 червня 2018 року відбулася конференція «Судова влада реформа в Україні: досягнення та подальші кроки», на якій було підбито підсумки стану судової реформи в країні за останні роки та обговорено плани на майбутнє. Учасниками конференції були судді, зокрема, Верховного Суду, члени Ради з питань судової реформи, Голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії), представники органів правосуддя, представники громадськості та ін.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час виступу зазначила, що головною метою всієї судової системи є нова якість судочинства.

– Коли ми говоримо про нову якість судочинства, то маємо на увазі не лише Верховний Суд. Це завдання всієї судової системи, і ми маємо працювати в такому напрямку. Однак всі ми розуміємо роль Верховного Суду, яка в цьому процесі достатньо значна, адже ми перебуваємо на вершині судової піраміди й саме від нас залежить нова правова культура та роль верховенства права, – наголосила Голова ВС.

Також Валентина Данішевська звернула увагу на основні цінності Верховного Суду:

– Основні цінності ВС – людина, верховенство права і гідність. Це не лише гасло, це наша мета. Що означає для нас людина? Людина – основна цінність, закарбована в нашій Конституції, й основна мета нашої діяльності. Отже, коли ми говоримо про незалежність судової системи, єдність судової практики, то розуміємо, що це не самоціль, це все спрямовано на забезпечення захисту прав людини. Коли ми говоримо про верховенство права, то маємо на увазі передусім основний продукт, який генерує судова система – судове рішення, його змістовне наповнення та форма. Мені дуже приємно, що юридична спільнота вже помітила, що рішення ВС змінилося. Наша головна ціль – щоб судове рішення було зрозумілим та доступним, щоб у ньому зазначалося про сприйняття чи не сприйняття кожного аргументу сторони, – підкреслила Валентина Данішевська.

За повідомленням прес-служби суду