flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд даних судової статистики за 2020 рік

15 лютого 2021, 14:46

ОГЛЯД ДАНИХ СУДОВОЇ СТАТИСТИКИ ПРО СТАН ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ

 ЛЕНІНСЬКОГО РАЙОННОГО  СУДУ М. МИКОЛАЄВА

 ЗА  2020 рік

 

Згідно зі штатним розписом у 2020 році у Ленінському районному суді м. Миколаєва кількість суддів становила 14 осіб.

З 1 січня 2020 року, відповідно до встановленої спеціалізації, в Ленінському районному суді м. Миколаєва – 2 суддів (Коваленко І.В., Рум’янцева Н.О.) розглядають цивільні в порядку ЦПК та адміністративні в порядку КАС справи та матеріали, 2 суддів (Губницький Д.Г., Кирильчук О.І.) розглядають кримінальні провадження (справи) та матеріали, справи про адміністративні  правопорушення в порядку КУпАП та є слідчими суддями; 1 суддя – Кокорєв В.В. (призначено на посаду Указом Президента України № 936/2019 від 23 грудня 2019 р.) відповідно до рішення зборів суддів Ленінського районного суду м. Миколаєва від 24 грудня 2019 р. – розглядає цивільні в порядку ЦПК та адміністративні в порядку КАС справи та матеріали, справи про адміністративні  правопорушення в порядку КУпАП та є додатковим слідчим суддею під час перебування слідчих суддів Губницького Д.Г. та Кирильчука О.І. одночасно у нарадчій кімнаті чи відсутності їх на роботі з поважних причин (хвороба, відпустка, відрядження тощо).

Починаючи з 18 травня 2020 року рішенням зборів суддів змінено спеціалізацію суддям Ленінського районного суду м. Миколаєва встановлену раніше зборами суддів, а саме: встановлено судді Рум’янцевій Н.О., Коваленку І. В., Кирильчуку О. І., Кокорєву В. В., Губницькому Д. Г. спеціалізацію з розгляду кримінальних проваджень, клопотань пов’язаних з виконанням судових рішень в кримінальному провадженні, розгляду заяв про відвід, про відвід судді в порядку КПК, розгляду справ про звільнення від кримінальної відповідальності, цивільних справ в порядку ЦПК, адміністративних справ в порядку КАС, справ про адміністративне правопорушення.

Судді Рум’янцевій Н.О. також встановлено спеціалізацію з розгляду кримінальних справ щодо неповнолітніх.

11 серпня 2020 року Микульшина Г.А. зарахована до штату Ленінського районного суду м. Миколаєва, яку відповідно до Указу Президента України № 313/2020 від 05 серпня 2020 року призначено на посаду судді цього ж суду.

         Рішенням зборів суддів Ленінського районного суду м. Миколаєва № 3 від 02 вересня 2020 року вирішено:

- встановити спеціалізацію з розгляду кримінальних проваджень, клопотань пов’язаних з виконанням судових рішень в кримінальному провадженні, розгляду заяв про відвід, про відвід судді в порядку КПК, розгляду справ про звільнення від кримінальної відповідальності, справ про адміністративне правопорушення суддям - Губницькому Д. Г., Кирильчуку О. І. та Кокорєву В. В., починаючи з 07.09.2020;

  • встановити спеціалізацію з розгляду цивільних справ в порядку ЦПК, адміністративних справ в порядку КАС суддям - Рум’янцевій Н.О., Коваленку І. В. та Микульшиній Г. А.;
  • судді Коваленку І. В. та Рум’янцевій Н.О. встановити відповідну спеціалізацію починаючи з 07.09.2020;
  • судді Микульшиній Г. А. встановити відповідну спеціалізацію починаючи з моменту складання присяги;
  • включати суддів з спеціалізацією з розгляду цивільних справ та справ адміністративного судочинства у формуванні колегій для розгляду кримінальних справ, але при визначені колегії суддів, головуючим суддею обирати із суддів, яким встановлено спеціалізацію із розгляду кримінальних справ;
  • обрати слідчими суддями Губницького Д. Г., Кирильчука О. І. та Кокорєва В. В. починаючи з 07.09.2020 до 31.01.2021 включно;
  • встановити суддям Губницькому Д. Г. та Кокорєву В. В. спеціалізацію з розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх строком на один рік, починаючи з 07.09.2020.

         Проте, суддею Микульшиною Г.А. протягом 2020 року правосуддя не здійснювалось у зв’язку з відсутністю повноважень, оскільни не було прийнято присягу.

 

Середньомісячне надходження справ на 1 суддю становить 144,3 справ та матеріалів.

         Із загального числа справ, що надходять щомісяця на розгляд одному судді становлять: справи кримінального провадження – 5,7; клопотання та скарги кримінальні і заяви під час досудового розслідування (КС) – 24; цивільні справи позовного провадження – 27,4; справи адміністративного судочинства – 3,3; справи про адміністративні правопорушення – 36,3 справи; інші справи та матеріали – 47,6 справи.

         Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітній період в розрахунку на одного суддю становить – 2169, а середня рількість розглянутих справ в 2020 році на одного суддю становить – 1704  (Всі розрахунки зроблені на підставі статистичних даних автоматизованої системи документообігу суду КП «Д-3» та фактичної кількості суддів, що здійснювали правосуддя протягом звітного періоду).

 

Протягом 2020 року до Ленінського районного суду не надходило кримінальних справ, всього перебувало в провадженні 7 справ. З них жодної не розглянуто та ці ж 7 справ складають залишок на кінець звітного періоду.

Усього, протягом 2020 року, на розгляді у суді перебувало 851 справа кримінального провадження. З них, протягом звітного періоду до суду надійшло 340 справ кримінального провадження. Відносно 975 осіб кримінальні провадження перебували на розгляді в суді.

В 2020 році судом було розглянуто 284 справи кримінального провадження. З них, з постановленням вироку 181 провадження, що становить 63,7% від загальної кількості розглянутих кримінальних проваджень. З затвердженням угоди про примирення винесено 4 вироки та про визнання винуватості 41 вирок. Залишок нерозглянутих справ кримінального провадження на кінець звітного періоду становив 567 справ, що складає 66,6 % від числа справ, які перебували на розгляді.

В звітньому періоді розглянуто:

- з закриттям провадження – 40 справи, що становить 14,1 % від загальної кількості розглянутих кримінальних проваджень;

- з застосуванням примусових заходів медичного характеру – 1 справа, що становить 0,4 % від загальної кількості розглянутих кримінальних проваджень;

- з застосуванням примусових заходів виховного характеру – 0 справ;

- направлено для визначення підсудності – 2 справи, що становить 0,7%.

- повернуто прокурору 60 кримінальних проваджень, що становить 21,1% від загальної кількості розглянутих кримінальних проваджень;

- з відмовою в затвердженні угоди і поверненням прокурору для продовження досудового розслідування – 0 проваджень.

Кількість осіб у справах із закінченим провадженням становить:

- засуджених – 190 осіб,

- виправданих – 1 особа,

- щодо яких кримінальне провадження закрито – 41 осіб,

- щодо яких застосовано примусові заходи виховного характеру – 0 особи,

- щодо яких застосовано примусові заходи медичного характеру – 1 особа.

За 2020 рік усього було засуджено 190 осіб, з них жодної особи не засуджено за вчинення злочину у складі організованої групи чи злочинної організації.

Вироками, що набрали законної сили, призначено позбавлення волі на певний строк 28 особам.

Судом було застосовано такі альтернативні покарання (за вироками, що набрали законної сили):

 штраф - до 47 осіб;

 громадські роботи – до 5 осіб;

 арешт – до 2 осіб;      

 обмеження волі – до 2 осіб.

Звільнено від відбування покарання 52 особи, у тому числі з випробуванням – 52 особи.

Судом також було призначено додаткове покарання у вигляді:

- конфіскації майна – до 2 осіб;

- позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – до 1 особи.

 

В провадженні перебувало 1343 клопотань слідчого, прокурора та інших осіб, з них протягом звітного періоду до суду надійшло 1279 клопотань. Розглянуто 1300 клопотань, що становить 96,8% від загальної кількості клопотань, які перебували на розгляді. На кінець звітнього періоду 43 клопотання перебуває у залишку.

Протягом звітного періоду до суду надійшло – 161 скарга на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора чи інших осіб, всього перебувало на розгляді 175 скарг, з них розглянуто – 164 скарги, що становить 93,7% від загальної кількості скарг, які перебували на розгляді. 11 скарг перебувають у залишку на кінець звітного періоду.

 

Перебувало на розгляді – 191 справа в порядку виконання судових рішень, в тому числі 158 справ надійшло в звітному періоді, розглянуто – 158 справ, з них:

- задоволено – 110 справ, що становить 69,6% від загальної кількості розглянутих клопотань;

- повернуто – 1 справу, що становить 0,6%;

- відмовлено – 44 справ, що становить 27,9%;

- закрито – 1 справи, становить 0,6%;

- інше (наприклад, відмова засудженого від ознайомлення з матеріалами кримінального провадження) – 2 справи, становить 1,3%.

Залишок нерозглянутих клопотань (подань) на кінець звітного періоду – 33 справи, що становить 17,3% від загальної кількості клопотань, які перебували на розгляді.

 

Протягом звітного періоду до суду надійшли 4 клопотання у порядку надання міжнародної правової допомоги та були розглянуті – 3, залишок – 1.

 

У 2020 році на розгляді суду перебувало 3 заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, у тому числі 2 заяви надійшло у звітньому періоді. Розглянуто – 2 заяви із залишенням їх без задоволення та 1 заява – залишилася нерозглянутою на кінець звітного періоду.

        

  Усього на розгляді в суді знаходилось 2681 справа позовного провадження, з них надійшло у звітний період – 1641 справа. Розглянуто – 1842 справи, 839 справ - залишок на кінець звітного періоду.

Структура справ позовного провадження, що надійшли у звітному періоді, за категоріями, має такий вигляд:

- справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: – 45, що становить 2,7% від загальної кількості, що надійшли до суду у звітній період;

- справи у спорах, що виникають із земельних відносин: – 19 (1,2%);

- справи у спорах, що виникають із правочинів – 677 (41,3%);

- справи у спорах про недоговірні зобов’язання – 79 (4,8%);

- справи у спорах про захист немайнових прав фізичних осіб – 3 (0,2%);

- справи у спорах, що  виникають із відносин спадкування – 70 (4,3%);

- справи у спорах, що виникають із житлових відносин – 118 (7,2%);

- справи у спорах, що виникають  із сімейних відносин – 576 (35,1%);

- справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин – 28 (1,7%);

- справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»        – 16 (1%);

- справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису) – 10 (0,6%).

 

  Протягом звітного періоду розглянуто 1842 справи позовного провадження або 68,7 % від числа справ, що знаходились на розгляді в суді. З них - 1675 справ розглянуто із ухваленням рішення (90,9 % від кількості розглянутих справ): з задоволенням позову розглянуто 1525 справ (82,7 % від кількості розглянутих справ); закрито провадження по 41 справі (2,2% від кількості розглянутих справ); залишено без розгляду 118 справ або  6,4 % від кількості розглянутих справ; передано в інші суди – 6 справ, або 0,3% від кількості розглянутих справ.

839 справ або 31,2%  від кількості справ, що перебували на розгляді, залишились не розглянутими, у т.ч. у 47 справах (5,6 % від кількості справ, що перебувають у залишку на кінець звітного періоду) провадження зупинено з різних підстав.

 З порушенням встановлених процесуальних строків розглянуто 988 справи, що складає 53,6% від числа справ із розглянутих.

 

В 2020 році судом було розглянуто 1475 справ наказного провадження. З них:

- задоволено – 927 заяв, що становить 62,8 % від загальної кількості розглянутих заяв у звітній період;

- відмовлено у видачі судового наказу – 545 заяв (36,9 %);

Судом розглянуто 61 заяву про скасування судового наказу, з них 10 заяв повернуто, 45 – задоволено.

 

Усього перебувало в провадженні 113 справ окремого провадження, з них надійшло у звітньому періоді 87 справ. Розглянуто 86 справ  окремого провадження (76,1 % від кількості справ, що перебували на розгляді), з них:

- із ухваленням рішення – 81 справа, у тому числі із задоволенням заяви – 75 справ;

- із закриттям провадження  - 2 справи;

- із залишенням заяви без розгляду – 3 справ.

Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду становить  27 справа або 23,9 % від загальної кількості справ окремого провадження, які перебували на розгляді в суді.

Кількість справ цивільного судочинства розглянутих з фіксуванням судового процесу технічними засобами складає 175 справ.

 

На розгляді в суді перебувало 254 справи у порядку адміністративного судочинства з них надійшло у звітньому періоді 195 справ. Закінчено провадження у 227 справах цієї категорії або 89,4  % від кількості справ, що перебували на розгляді, із них:

- із прийняттям рішення – 219 справ (96,4 % з числа розглянутих справ адміністративного судочинства), у тому числі із задоволенням позову – 102 справи;

- із залишенням заяви без розгляду – 2 справи (0,9 %);

- із закриттям провадження – 4 справи (1,7 %);

- з переданням у інший суд – 2 справи (0,9 %).

З порушенням строків  передбачених КАСУ розглянуто – 84 справи.

Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду становить 27 справ або 10,6 % від загальної кількості справ, які перебували на розгляді.

 

Усього протягом 2020 року знаходилось на розгляді 2415 справ про адміністративні правопорушення, з них 2176 справ надійшло за звітний період. Всього розглянуто 2013 справ про адміністративні правопорушення (83,4 % від справ, що перебували на розгляді).

Повернуто – 70 справ (2,9% від справ, що перебували на розгляді), з них для належного оформлення повернуто органам, що складали протоколи – 54    справи.

Винесено суддями постанов про закриття провадження по справі стосовно 1121 особи, що становить 46,4 % від числа осіб, стосовно яких розглянуто справи, з них:

- у зв’язку з закінченням строків, передбачених ст.38 КУпАП стосовно 406  осіб або 36,2 % від числа осіб, щодо яких справи закрито;

- стосовно 142 осіб справи судами закрито у зв’язку із малозначністю вчиненого правопорушення (12,7 %);

- відносно 2 осіб провадження закрито у зв’язку з передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу, що становить 0,2 % від числа осіб, щодо яких справи закрито;

- через відсутність події і складу адміністративного правопорушення стосовно 456 осіб (40,7 %);

- у зв’язку з передачею справи прокурору, органу досудового розслідування – стосовно 46 осіб (4,1 %).

Щодо 2 осіб винесено постанову про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 КУпАП, що становить 0,1 % від числа осіб, стосовно яких розглянуто справи.

        Щодо 820 осіб винесено постанови про накладення адміністративного стягнення, що становить 40,7 % від числа осіб, стосовно яких розглянуто справи.

За своєю структурою стягнення  розподіляються таким чином:

- штрафи  застосовано до 789 осіб, що становить 96,2 % від усієї  кількості стягнень;

- попередження – до 2 осіб (0,2 %);

- громадські роботи – до 4 осіб (0,5 %);

- адміністративний арешт – до 5 осіб (0,6 %);

- позбавлення спеціального права – до 15 осіб (1,8 %);

- арешт з утриманням  на гауптвахті – до 3 осіб (0,4 %);

- суспільно корисні роботи – до 2 осіб (0,2 %).

Додатково була застосована конфіскація предмета, грошей – до 59 осіб (7,2 %) та позбавлення спеціального права (керування транспортним засобом) – до 126 особи (15,4 % від кількості осіб щодо яких винесено постанови про накладення адміністративного стягнення).

Сума накладеного судом штрафу становить 2036651 грн. Добровільно сплачено 317135 грн.

Правопорушеннями завдано матеріальних збитків на суму 14755 грн., відшкодовано 13318 грн., з них повернуто власнику в порядку відшкодування 13063 грн.

 

 

Вик.:  провідний спеціаліст

з судової статистики

Болдирєва С.Г.