flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ стану обліково-статистичної роботи в Ленінському районному суді м. Миколаєва за 2018 рік

16 січня 2019, 10:06

АНАЛІЗ

стану обліково-статистичної роботи в Ленінському районному суді м. Миколаєва за 2018 рік

 

Відповідно до ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» та на виконання основних напрямків роботи в Ленінському районному суді м. Миколаєва проаналізовано стан обліку статистичної роботи за 2018 рік.

За джерела отримання інформації при проведенні даного аналізу було взято: план роботи Ленінського районного суду м. Миколаєва, матеріали за результатами його виконання (довідки, узагальнення), звітність суду, протоколи зборів та оперативних нарад суду, нормативно – правові акти, що регулюють питання обліку та реєстрації судових справ, а також Методичні рекомендації щодо проведення аналізу обліково – статистичної роботи загальними судами.

 

1.Планування роботи суду та стан його виконання.

 

Планування роботи в Ленінському районному суді м. Миколаєва включає в себе сукупність організаційних заходів, перелік питань та завдань, які необхідно виконати та строки їх виконання.

План сформований у відповідності з примірними методичними рекомендаціями щодо їх складання, до якого внесені всі актуальні питання, з них: узагальнення судової практики, підвищення професійного рівня та ділової кваліфікації працівників апарату суду, обліково-статистична робота, перевірка роботи канцелярії суду, робота із зверненнями громадян, антикорупційне законодавство та інше.

Відповідно до планування проводилися заняття з працівниками апарату суду, де приділяли увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Інструкції щодо заповнення карток на осіб, відносно яких розглянуто кримінальні справи, Інструкції про порядок передачі справ до архіву, та інші нормативно-правові акти, перевірявся рівень знань працівників з обліково-статистичної роботи, та інше.

Кожне півріччя у суді за результатами звітного періоду складається аналіз з обліково-статистичної роботи та огляд даних судової статистики, які надсилаються для узагальнення до ТУ ДСА України в Миколаївській області та обговорюються на нарадах з працівниками апарату суду.

 

2.Впровадження та вдосконалення роботи з обліково-статистичної роботи в автоматизованій системі документообігу суду.

 

З 1 січня 2011 року відповідно до ЗУ «Про судоустрій та статус суддів», а також положення про автоматизовану систему документообігу загальних судів, затвердженого Радою суддів України 26.10.2010 року № 30, в судах було впроваджено автоматизовану систему документообігу.

Всі працівники апарату суду та судді користуються автоматизованою системою документообігу загальних судів. Кожен з них працює в системі під своїм логіном і паролем, та мають право доступу до окремих розділів системи. Тільки керівник апарату суду, заступник керівника апарату суду, та головний спеціаліст з ІТ мають право повного доступу до всіх розділів системи.

Всі справи, які надходили до судів у продовж 2018 року, реєструвались та проходили автоматичний розподіл у системі.

3.Працівники суду, які займаються первинним обліком і судовою статистикою у судах.

 

Первинний облік документів в місцевих загальних судах Миколаївської області  ведеться у відповідності до вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах та Положення про автоматизовану систему документообігу загальних судів.

Організацію діловодства в Ленінському районному суді м. Миколаєва та ведення обліково – статистичної роботи суду забезпечує керівник апарату суду та начальник відділу з питань організаційної роботи канцелярії суду.

Всі судові справи та матеріали, що надійшли до суду і підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, справи про адміністративні правопорушення  реєструються у комп’ютерній програмі Д-3 та заповнюються відповідні обліково – статистичні картки.

Зазначені в картках реквізити заповнюються в повному обсязі.

Після реєстрації всі справи і матеріали, що підлягають розгляду відповідно до процесуального законодавства, передаються суддям.

Протягом перебування справи в провадженні судді до програми вносяться відмітки про рух справи.

Період знаходження справ в провадженні, дата набрання вироком, рішенням та постановою законної сили обліковується вірно.

Керівник апарату суду організовує і здійснює контроль за достовірністю, об`єктивністю та цілісністю подання статистичної інформації про роботу суду.

Відповідальною особою за складання статистичних звітів в Ленінському районному суді м. Миколаєва є провідний спеціаліст з судової статистики – Маковієнко О.Є.

 

4.Робота з картками на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальну справу в суді.

 Обов`язки по заповненню (в електронному вигляді) карток на осіб в КП «Д-3», стосовно яких судом розглянуто кримінальну справу, покладено на помічників суддів. Картки заповнюються в повному обсязі, всі пункти відповідають дійсності.

Судді, після набрання вироком законної сили, підписують картки на осіб, стосовно яких розглянуто кримінальне провадження, електронним цифровим підписом.

 

5.Складання звітів за 2018 рік про стан здійснення правосуддя судом.

 

У статистичних звітах Ленінського районного суду м. Миколаєва відображається достовірна інформація про стан судимості та загальні  дані роботи  суду, які подаються вчасно до ТУ ДСА України в Миколаївській області згідно складеного графіка. Статистична звітність за 2018 рік складається у відповідності до Інструкції щодо форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими ( крім господарських) судами судових справ і матеріалів.

Працівниками Територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області надається потрібна допомога при виникненні питань при складанні статистичної звітності та питань дотримання вимог, встановлених Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та з інших питань.

  

 

 

 

 

Висновок.

 

В цілому стан обліково – статистичної роботи суду знаходиться на належному рівні, виявлені недоліки усуваються в робочому порядку, постійно ведеться робота по підвищенню професійного рівня працівників апарату суду.

Основними причинами недоліків в роботі є недостатнє знання положень чинного законодавства працівниками судів, відповідних інструкцій, якими повинні керуватися працівники апарату суду, які відповідають за первинний облік, втілення на практиці пред`явлених сьогоденням вимог щодо впровадження та розповсюдження  інформаційних технологій в діяльності  суду, що потребує від співробітників апарату суду не тільки фахових знань у галузі юриспруденції, але й належної підготовки в роботі з комп`ютерною технікою.

 З метою недопущення в подальшій роботі помилок та недоліків при веденні первинного обліку необхідно:

- продовжувати контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми «Д-3»;

-  планувати і систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, які відповідальні за ведення обліково-статистичної роботи та діловодства, з метою недопущення помилок при здачі статистичних звітів;

- проводити перевірки на предмет відповідності даних обліково-статистичних карток матеріалам справи;

- надавати пропозиції щодо удосконалення системи документообігу суду, спрощення побудови пошукових фільтрів, тощо;

- після завершення відповідного звітного періоду аналізувати стан обліково-статистичної роботи суду та провести огляд  даних про здійснення правосуддя Ленінським районним судом м. Миколаєва.

 

 

Керівник апарату Ленінського

районного суду м. Миколаєва                                                                      І.О. Поліщук