flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт смерті чоловіка на тимчасово окупованій території України

19 лютого 2019, 09:19

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва ухвалено рішення за заявою громадянина К. про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України.

Заявник обґрунтував свою заяву тим, що 29.10.2018 у м. Донецьку помер його батько Володимир Михайлович. Після його поховання з метою державної реєстрації смерті він звернувся до Інгульського відділу ДРАЦС. Однак, отримав відмову, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, який може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Встановлення факту смерті батька заявнику необхідно для державної реєстрації смерті та отримання свідоцтва про смерть. 

Суд вважав за можливе застосувати названі загальні принципи («Намібійські винятки»), сформульовані в рішеннях Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини, в контексті оцінки документів про смерть особи, виданих закладами, що знаходяться на окупованій території, як доказів, а тому приходить до висновку, що факт смерті батька заявника, яка настала 29.10.2018, на тимчасово окупованій території України - у м. Донецьк, Донецької області є доведеним та підлягає встановленню, а тому заява підлягає задволенню. 

З інформацією щодо повного тексту судового рішення можно ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 489/748/19).