flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВККСУ Сергій Козьяков: процедура добору до Верховного Суду, що відбувалася в Україні, є безпрецедентною

25 жовтня 2017, 08:16

24-25 жовтня 2017 року в Києві за ініціативи Програми USAID «Нове правосуддя» за підтримки та у співпраці з Комісією, ВРП, Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Українсько-канадським Проектом «Підтримка судової реформи» проходить конференція «Конкурс до нового Верховного Суду: кращий досвід, отримані уроки та перспектива».

З привітальним словом до присутніх звернулися керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Майкл Вон, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, директор регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Косінскі Фрітц, Голова Офісу РЄ в Україні Мортен Енберг, Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, керівник Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довидас Віткаускас.

Першу сесію конференції присвячено питанням добору і призначенню суддів нового Верховного Суду.

Йшлося про забезпечення прозорості процедури добору та межі розсуду (дистанції) уповноважених органів у процесі прийняття рішень.

Голова Комісії Сергій Козьяков у своєму виступі на сесії акцентував увагу присутніх на тому, що процедура добору, що відбувалася в Україні, є безпрецедентною за своїм масштабом, відкритістю та прозорістю. Вона тривала майже рік і з деякими викликами довелося зіткнутися вперше. Однак, щоб дати кінцеву оцінку конкурсу і робити висновки, слід мати певний еталон, з яким можна було б порівнювати, – наголосив Голова ВККСУ.

«До однозначних здобутків слід віднести те, що вперше в історії України у процедурі добору змогли брати участь не лише судді, а й адвокати і юристи-науковці. Крім того, вперше мали можливість кандидувати до Верховного Суду і судді першої інстанції. Вперше в історії в процедурі добору змогла брати участь громадськість. Вперше було оприлюднено досьє кандидатів. Вперше була онлайн-трансляція процедури співбесіди з кандидатами. Багато чого відбулося вперше, і тепер ми маємо з чим порівнювати», – резюмував Сергій Козьяков.

Під час сесії члени Комісії презентували результати добору кандидатів на посаду судді Верховного Суду, а також поінформували учасників про позитивні аспекти цього процесу та можливі способи його вдосконалення.

На високому організаційному забезпеченні Комісією конкурсу наголосила кандидат на посаду судді ВС адвокат Ганна Вронська. Вона зауважила, що всі кандидати з самого початку і до кінця конкурсу були в рівних умовах.

Завтра конференція продовжить свою роботу.

Джерело

За повідомленням ВККСУ